Självkärlek

”Man kan inte älska någon annan förrän man lärt sig älska sig själv”
Först och främst, självklart kan du det. Men du spenderar 24 timmar om dygnet under hela din livstid med dig själv. Bör det inte vara av högsta prioritet att lära sig älska sig själv då? Stå ut med sig själv, respektera och acceptera sig själv, kanske rent av uppskatta sitt eget sällskap och se sitt eget värde.

Att lära sig älska sig själv innebär inte att man lär sig bli egoistisk eller självcentrerad. Det handlar om att behandla sig själv som någon man älskar, respekterar och accepterar. På alla plan. Det handlar om att förstå sitt eget värde. Det handlar också om att vårda relationerna i sin omgivning.

En fråga hämtad från Robert Holdens bok ”Älskbarhet” kan ge dig en sund reflektion: om dina föräldrar hade älskat sig själva mer, tror du att dom hade varit ännu bättre föräldrar? Din självkärlek påverkar alla relationer runt omkring dig. Att skapa ett inre lugn och en inre trygghet gör såklart att du kommer kunna få djupare och värdefullare relationer med vem du än önskar.

Vi kallar det här avsnittet ”självkärlek”. Vi hade kunnat kalla det ”lär dig älska” , ”jobba med din självkänlsa” eller bara ”kärlek”. Eftersom allt det här går hand i hand.

Självkänsla och självförtroende
Att jobba med sin självkänsla eller sitt självförtroende är ett sätt att lära sig älska sig själv. Men vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende då?

Självkänsla = den du är, din person och hur du värderar dig själv.
Självförtroende = det du gör och kan. Hur du klarar av saker.

Till exempel. Du kan känna ett bra självförtroende för att du vet att du är en bra säljare eller pianospelare. Men ha en dålig självkänsla för att du känner dig otillräcklig eller mindre värd. De båda sammanflätas ofta i livet. Med andra ord – om du ökar ditt värde inom något område så ökar allt som oftast ditt värde inom det andra.

Hur övar jag upp mitt självförtroende, självkänsla eller självkärlek?

Här har vi samlat övningar, tips och inspiration för att hjälpa dig vidare:

Våra 5 bästa metoder för att lära sig älska sig själv
Tacksamhetsövning för bättre självkänsla
Affirmationer för bättre självkänsla | självförtroende | självkärlek

Följ oss på Instagram eller någon annan av våra kanaler för dagliga affirmationer, meditationer och annan inspiration: